Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

Звіт роботи служби у справах дітей Киселівської сільської ради за 2023 рік.

Дата: 11.03.2024 12:54
Кількість переглядів: 55

 

 Фото без опису

  Рішенням п’ятої сесії  восьмого скликання Киселівської сільської ради від 16 квітня 2021 року № 5/VIII-4 було створено службу у справах дітей Киселівської сільської ради. Служба у справах дітей здійснює облік дітей, залишених без батьківського піклування, дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей, які проживають у сім`ях, що перебувають у складних життєвих обставинах, дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Штатна чисельність складає 2 особи (начальник та спеціаліст) при кількості дитячого населення 950 дітей.

Виконує обов’язки начальника Служби – Алієва Віта Анатоліївна, яка виконує обов’язки згідно розпорядження голови від 6 квітня 2022 № 32 «Про покладання на спеціаліста Служби у справах дітей Алієву В.А. обов’язків тимчасово відсутнього начальника служби у справах дітей Киселівської сільської ради Тісєєвої Т.О.».             

          У Службі створено комплексну систему захисту інформації та підключено до веб-орієнтованої  Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти» (ЄІАС «Діти»), забезпечено ведення єдиного банку даних, де постійно оновлюється інформація, про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімей потенційних опікунів, піклувальників, та дітей, що проживають в сім`ях, які опинились в складних життєвих обставинах.

Для захисту прав, свобод та найкращих інтересів дітей у громаді нами розроблено та реалізовується дві програми:

1. «Попередження дитячої безпритульності та бездоглядності, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах Киселівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області на 2021-2024 роки.»

Пріоритетні напрямки в реалізації якої є:

- удосконалення діяльності Служби у справах дітей в напрямку раннього виявлення сімей з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах, надання їм необхідної допомоги, спрямованої на підвищення рівня їх соціальної захищеності, економічної спроможності та зміцнення батьківського виховного потенціалу;                                                                   - подальший розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створення умов для влаштування дітей у сім’ї;                                                                                                             - удосконалення механізму взаємодії місцевих органів влади з питань здійснення контролю за умовами утримання і виховання дітей у сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки, підтримка опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів.

2. «Надання одноразової допомоги  дітям-сиротам  і   дітям,  позбавленим батьківського піклування, яким у 2023-2024 роках виповнюється 18 років.»

Завданнями Програми є встановлення чіткого порядку надання допомоги, зокрема визначення кола осіб, що мають на неї право, строків і спосіб, у який такі особи можуть звернутися до уповноважених органів для отримання допомоги, розмір допомоги в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2005 року № 823 «Про затвердження порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку».

 

          Станом на 01.01.2024 року Служба здійснює свою роботу з:

          -8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

          * 3 перебувають під опікою.

          *4 проживають у ДБСТ.

          *1 перебуває у соціально-реабілітаційному центрі (опікуна позбавлено прав опікуна/піклувальника за його заявою)

          - 6 дітей позбавлених батьківського піклування прибули із інших територій та проживають на території Киселівської ТГ;

- На території громади проживає 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у 5 родинах;

          - 1 дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів м. Луганськ (має статус психологічне насилля з 2017 року);

В період з 01.08.2023 по 01.01.2024 року надано статус дітей,  які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів  дітям та особам, яким не виповнилось 18 років станом на 04.03.2022 року у кількості:

* 583- зазнали психологічного насильства,

* 1-дитина зазнала поранення,  разом 584 статусів.

Всі заяви було розглянуто на комісії з захисту прав дитини Киселівської сільської ради та підготовлено проєкти рішень на засідання виконавчого комітету.

          12 дітей із 7 сімей – діти, які опинились у складних життєвих обставинах

          *(1 родина, 1 дитина – перебуває за межами території України)

          З первинного обліку, протягом звітного періоду, було знято 2 дітей причина – досягнення дитиною повноліття.

          На квартирному обліку перебуває 2 дітей віком від 18-23 років, та 2 особи з числа дітей-сиріт віком від 23-35 років.

          Прийнято та розглянуто 16 заяв громадян питання, яких стосуються захисту прав та інтересів малолітніх та не повнолітніх дітей.

 

Направлені на навчання для проходження курсів підготовки кандидатів у опікуни 1 родину, батьки-вихователі 1 родину, для створення прийомної родини.

Провели:

- 13 засідання Комісії з питань захисту прав дитини;

- 2 засідання Координаційної ради у справах дітей виконавчого комітету Киселівської сільської ради.

Підготовлено та проведено захід до Дня усиновлення;

Щомісячно спільно з старостами старостинських округів та інспекторами ювенальної превенції здійснюється перевірка умов проживання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, а також здійснена перевірка умов проживання всіх дітей, які стоять на обліку ССД (сім`ї опікунів та піклувальників, діти).

 У вересні та жовтні місяці з метою виявлення дітей, які без поважних причин не приступили до занять у школі та були не охоплені навчанням на початок навчального року, було проведено рейд «Урок», при цьому дітей даної категорії виявлено не було.

Проведено 10 профілактичних заходів (рейди) «Діти вулиці», «Вокзал», під час яких проведено профілактично-роз’яснювальну  роботу  з дітьми та батьками про необхідність продовжувати навчання та бути відповідальними батьками. Було обстежено 42 сімей, про що складено акти обстеження умов проживання, попереджено 4 батьків, складено адмінпротоколи.

Розроблені індивідуальні плани соціального захисту дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Працівники Служби брали участь у проведенні нарад, комісій, навчань, круглих столів, семінарів, тренінгів районного та обласного рівня, пройшли курси підвищення кваліфікації та отримали Сертифікати.

 Проведена робота по забезпеченню продуктами харчування, засобів особистої гігієни, одягом та взуттям соціально не захищених верств населення (за підтримки благодійних організацій). Допомогою охопили всіх дітей, які перебувають на обліку.

Враховуючи воєнний  стан в нашій країні,   протягом 2023 року Службою проводилась роз’яснювальна та консультативна робота щодо створення та функціонування на території сільської ради патронатних сімей, з метою тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин.

 Постійно проводилась інформаційно-просвітницька кампанія серед населення щодо пропаганди сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, таких як усиновлення, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Звітність:

Щомісячно до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом надається звітність, щодо соціального захисту  дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;

щомісячно до 20 числа з наростаючим підсумком надається звітність, щодо забезпечення прав дітей, які виховуються в сім`ях, в умовах проведення карантинних заходів;

 щоквартально до 01 числа місяця, наступного за звітним періодом надається звітність щодо здійснення заходів попередження насильства в сім`ї;

 щоквартально до 05 числа місяця, наступного за звітним періодом надається звітність про чисельність, склад і рух кадрів;

 щоквартально до 05 числа місяця надається звітність про дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, а також дітей, розлучених із сім`єю, які не є громадянами України;

щомісячно про переміщення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, опікунів/піклувальників;

 щомісячно інформації про дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, і яких взято на облік  з 24.02.2022 року.

щомісячно моніторинг місця перебування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані в родини опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, які залишили місце свого постійного проживання та які перемістилися з інших регіонів на територію Чернігівського району.

 

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ І В ПОДАЛЬШІЙ РОБОТІ БУДЕ СТОЯТИ НА ЗАХИСТІ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ДІТЕЙ.

 

 

 

В.о.начальника Служби                                                             Віта АЛІЄВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь