Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

Відновлено е-декларування доходів під час воєнного стану та дію антикорупційних механізмів

Дата: 03.11.2023 14:43
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

Відновлено е-декларування доходів під час воєнного стану та дію антикорупційних механізмів

До уваги депутатів Киселівської сільської ради!

 

Відновлено е-декларування доходів під час воєнного стану

та дію антикорупційних механізмів

 

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану»  внесено зміни до Закону України «Про запобігання корупції».

 

Зміни в законодавстві, які набрали чинності 12 жовтня 2023 року,  поновлюють обов’язкове подання електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Відповідно до підпункту  2-7, пункту 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про запобігання корупції»,  особи, які  у 2022-2023 роках  не подали декларацію  особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2021 -2022 роки, відповідно до статті 45  Закону, подають такі декларації не пізніше 31 січня 2024 року.

 

 Отже, перелік тих декларацій, які особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування,   необхідно подати. 

 

За загальним правилом до 31 січня 2024 року, необхідно подати декларації, які не були подані у 2022-2023 роках і кінцевий строк для подання яких настав до 11 жовтня 2023 року, а саме:

  • щорічні декларації за 2021-2022 звітні періоди;
  • декларацію при звільненні за 2022-2023 роки (якщо обов’язок подання декларації настав до 11.10.2023 включно);
  • декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 звітні періоди (якщо кінцевий строк їх подання настав у період з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно).

 

Декларації, подані під час дії воєнного стану, до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану" вважаються такими, що були подані на виконання обов’язку, передбаченого статтею 45 Закону.

 

 

Крім того, з 1 січня до 31 березня 2024 року включно декларанти (крім тих, які мають право на відтермінування) повинні подати щорічні декларації за 2023 звітний період. 

 

Для певних категорій декларантів обов’язок подання декларацій відтерміновано – їм потрібно буде це зробити не пізніше 90 днів після зміни умов, які надають право на відтермінування.

Так, обов’язок подання декларацій відтерміновано для декларантів з числа більшості військовослужбовців (крім деяких категорій), осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, які перебувають на лікуванні внаслідок поранення, які є полоненими, інтернованими тощо. Відтермінування також стосується членів сімей зазначених осіб.

 

Декларації осіб, які припиняють свою діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування 12 вересня 2023 року та пізніше, необхідно подати в 30-денний строк після звільнення.

 

Декларації осіб, які у 2023 році припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (декларації, що подаються наступного року після звільнення), необхідно подати до 1 квітня 2024 року.

Про суттєві зміни в майновому стані

 

Разом із відновленням декларування Для декларантів повернувся обов’язок подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані (далі – ПСЗ), але є деякі особливості.

За загальним правилом ПСЗ, підстави для подання якого виникли з 12 жовтня 2023 року, подається протягом 10 днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення разового видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (далі – ПМ) (134 200 грн у 2023 році).

В той же час, Закон звільняє всіх суб’єктів декларування від обов’язку подання ПСЗ, підстави для подання яких виникли в період з 24.02.2022 до 11.10.2023 включно. Тобто якщо декларант придбав дороговартісне майно (наприклад, нерухомість), отримав дохід чи здійснив інші разові видатки розміром понад 50 ПМ, у вищезазначений період, то йому не потрібно подавати ПСЗ.

Також ПСЗ не подається декларантами, які під час повномасштабної війни (до моменту скасування або припинення дії воєнного стану) займаються волонтерською діяльністю, що підпадає під дію пункту 2-3 розділу XIII “Прикінцеві положення” Закону. 

Крім того, додаткові підстави для звільнення від подання ПСЗ мають окремі категорії декларантів:

  • військовослужбовці та поліцейські поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій (крім військових топпосадовців, військових ТЦК СП, ВЛК, ЛКК, військових, які залучені до державних закупівель в оборонній сфері тощо);
  • особи, які для здійснення службових повноважень на постійній основі перебувають на територіях, на яких ведуться активні бойові дії;
  • особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;
  • полонені, інтерновані тощо;
  • члени сімей зазначених категорій декларантів. 

                     Шановні депутати сільської  ради !

 

Депутати місцевих рад є суб’єктами, на яких поширюється дія  Закону України «Про запобігання корупції» і відповідно до статті 3, 45 цього Закону зобов’язані подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування  за минулий рік за формою, яку визначає Національне агентство з питань запобігання корупції.

 Також повідомляємо, що депутати сільської ради, які склали повноваження у період дії воєнного стану зобов’язані подавати декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за періоди коли ними виконувалися повноваження депутата.

Звертаємо Вашу увагу та те, що неподання таабо несвоєчасне подання декларації тягне за собою відповідальність, відповідно до чинного законодавства України.

Рекомендуємо вам не зволікати із заповненням декларацій та подавати їх завчасно

  Отримати консультацію можна  направивши офіційного листа на електронну пошту Національного агенства з питань запобігання корупції  info@nazk.gov.ua або за телефоном контакт-центру (044) 200-06-94.

 Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь