Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

Чернігівгаз інформує

Дата: 06.04.2023 09:02
Кількість переглядів: 138

Місячник безпеки: газовики нагадують правила безпечного користування газом, та розігрують сигналізатори і сертифікати на проведення технічного обслуговування внутрішніх мереж.

 

Щороку у квітні газовики проводять місячник безпечного користування газом у побуті. І, як показали  події цього березня, нагадувати людям про безпеку потрібно постійно, адже інколи вони нехтують елементарними правилами.

Приміром, у Чернігові на Масанах мешканка однієї з квартир увімкнула плиту і пішла з дому у своїх справах. Під’їзд заповнився газом, її сусідам довелося викликати аварійну службу, і невідомо, чим би все закінчилося, якби це сталося пізніше і концентрація газу була вищою. А у Прилуках власник однієї з квартир самовільно замінював газову колонку, сплутав подачу газу та води, і залив усю газову систему багатоповерхівки водою. То ж давайте ще раз пригадаємо, чого не можна робити при користуванні газом, адже від цього залежить, без перебільшення, життя людей.

Головний інженер «Чернігівгазу» Володимир Міщенко в газовій галузі працює вже понад 20 років. Каже, за цей час надивився всякого. І майже всім надзвичайним ситуаціям та трагічним випадкам можна було запобігти, дотримуючись елементарних правил.

  • Вмикаючи газову плиту, в якій нема електрозапалу, потрібно спочатку запалити вогонь (сірник, запальничку), і лише потім увімкнути конфорку. Завжди при користуванні плитою має бути притік свіжого повітря, щоб не утворювався чадний газ – тобто відчинена кватирка, привідчинене вікно. Не можна залишати працюючий газовий прилад без нагляду, бо якщо вогонь затухне, газ може наповнити приміщення; не можна використовувати не призначені для цього прилади для сушіння одягу чи обігріву приміщень, розміщувати біля плити легкозаймисті речі. В жодному випадку не можна перевіряти, чи є витік газу, за допомогою відкритого вогню. У випадку, якщо відчули запах газу, потрібно перекрити крани, відкрити вікна і покинути приміщення, а вже потім викликати аварійну службу за номером 104 – користуватися телефоном чи іншими електроприладами у загазованому приміщенні категорично заборонено. Тобто головні правила, які мають знати навіть школярі, що починають самостійно користуватися газовими приладами, дуже прості. Втім, порушують їх здебільшого чомусь якраз дорослі. Один із останніх випадків – в Чернігові на Масанах мешканка однієї з квартир увімкнула плиту і пішла з дому. Наша аварійна служба отримала виклик від її сусідів про запах газу у під’їзді. Насправді дуже пощастило, що цей виклик надійшов не пізніше, інакше концентрація газу стала б більшою, і за цей час хтось міг, наприклад, вийти у під’їзд покурити, або увімкнув би світло – і наслідки могли бути трагічними. Адже при концентрації від 5 до 15% природного газу в повітрі утворюється суміш, яка може вибухнути.

Інша небезпека – чадний газ. Якщо накопичення природного газу можна відчути, бо в нього додають спеціальний ароматизатор одорант, адже природний газ не має кольору та запаху, то чадний газ недарма називають «тихим вбивцею» - його ніяк не можна відчути. 0,05% чадного газу в повітрі призводить до отруєння, а 1% може стати причиною смерті. Чадний газ – оксид вуглецю -  утворюється в результаті всіх видів горіння в умовах недостатньої кількості кисню, зокрема і під час неповного згоряння природного газу, якщо в приміщенні з газовими приладами погана вентиляція, нема притоку свіжого повітря. Саме тому при користуванні газовою плитою потрібно відчиняти кватирку, і саме тому ідея обігрівати газовою плитою чи духовкою приміщення, коли відсутні інші способи опалення, є безглуздою. Виявити чадний газ без спеціальних приладів неможливо. Фахівці визначають його концентрацію за допомогою газоаналізаторів, а звичайним людям для цього необхідно встановити детектор газу, який сповіщатиме про накопичення як природного, так і чадного газу. Ну і звичайно те, на чому ми постійно наголошуємо – краще запобігти аварійним та надзвичайним ситуаціям з газом, ніж ліквідовувати їх наслідки. Головний та найпростіший спосіб – проводити технічне обслуговування будинкових мереж. Якщо стан загальних розподільних мереж контролює оператор ГРМ в межах тарифу на розподіл газу, то за стан будинкових мереж відповідальні власники, орендарі, управителі. Це закріплено на законодавчому рівні законом про ЖКГ та Правилами безпеки систем газопостачання України.

Витоки газу на внутрішніх мережах – найчастіша причина викликів 104. Зазвичай заявники повідомляють про запах газу біля будинку, в під’їзді, на кухні чи в іншому приміщенні з газовими приладами, несправність газового обладнання. Через це виникає ризик пожеж та вибухів, а також екстреного припинення газопостачання через несправності, які виникли через відсутність регулярного технічного обслуговування. Аби заохотити людей дбати про власну безпеку, під час місячника безпеки «Чернігівгаз» також проводить розіграш сертифікатів на ТО внутрішніх газових систем серед споживачів, які зробили річний авансовий платіж за розподіл газу. В ході ТО фахівці роблять обстеження газової мережі на предмет можливих витоків газу від вводу в будинок (квартиру) до газового приладу; приладовий контроль на щільність з’єднань газопроводів; огляд наявності та перевірку герметичності футлярів у місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку; перевірку працездатності і змащування запірних пристроїв, встановлених на газопроводах; усунення витоків на муфтових з’єднаннях. 

Ця послуга не є монопольною, власники приватних будинків, співвласники багатоквартирних (ОСББ), інші управителі можуть самостійно обирати виконавця ТО внутрішніх мереж, у якого є відповідні дозволи на проведення газонебезпечних робіт. Але, як показала практика, самого дозволу замало, має бути ще досвід та відповідні професійні навички. У лютому на тих же Масанах у Чернігові сталася надзвичайна подія. В одній з квартир у багатоповерхівці, де ТО та заміну кранів проводило ПП «Ефективність», внаслідок порушення виконавцями регламенту проведення газонебезпечних робіт стався витік газу, хлопок та пожежа. Дивом ніхто серйозно не постраждав з людей, але було серйозно пошкоджене майно. Роботи з газом вимагають спеціальних знань та навичок, і постійного підвищення та контролю кваліфікації, а це не так просто забезпечити – про це говорять і такі факти, що, наприклад, у Прилуках нема жодної спеціалізованої організації з виконання газонебезпечних робіт, крім «Чернігівгазу». Тобто це не така легка справа – от створив фірму, взяв на роботу пару фахівців, купив декілька приладів, отримав дозвіл і надаєш послуги. Все набагато складніше і глибше.

В Прилуках у березні цього року сталася ще одна показова історія з точки зору безпеки. До аварійно-диспетчерської служби надійшов виклик, заявниця скаржилася на те, що при увімкненні газової плити з конфорки потекла вода. Прибувши за викликом, аварійна бригада «Чернігівгазу» виявила, що газова система багатоповерхівки заповнена водою, газопостачання до будинку вони вимушені були припинити. Сталася аварія через самовільне встановлення газової водонагрівальної колонки власницею однієї з квартир. При цьому було переплутано підведення води та газу, в результаті чого вода потрапила в газову систему – труби, лічильники та газові прилади мешканців будинку. Над ліквідацією наслідків аварійної ситуації працювали 20 фахівців «Чернігівгазу», яким довелося зробити розрізи на 6-ти газопроводах-вводах в будинку, щоб злити воду, та зняти всі лічильники для злиття з них води і проведення позачергової повірки на придатність до подальшого використання. Директор з капітального будівництва «Чернігівгазу» Дмитро Лахтіонов пояснює:

-Уявіть, довелося зняти кожен лічильник у будинку, перевірити їхню справність, а у випадку критичного пошкодження лічильники потрібно замінювати; злити воду з труб, просушити їх, зварити розрізи на вводах, зроблені для злиття води з системи; провести технічне обслуговування внутрішньобудинкових та внутрішньоквартирних газових систем (в тому числі перевірити стан газових приладів, в які могла потрапити вода – плит, котлів), перевірити газові системи на герметичність, провести відновлення газопостачання поквартирно. Тобто людина наробила колосальної шкоди і собі, бо за Кодексом ГРМ винуватець аварії має сплатити завдані збитки, і сусідам. Тому ми постійно наголошуємо, що самостійне встановлення і заміна газових приладів, реконструкція газової системи нефахівцями, або сумнівними «фахівцями» - заборонені, зокрема, Правилами безпеки систем газопостачання, кодексом ГРМ. Зазвичай самовільна заміна газового котла чи колонки, втручання в роботу газових приладів і газової системи, послуги сумнівних «спеціалістів» призводять до порушення роботи обладнання, припинення газопостачання, а найгірше – несуть загрозу життю та здоров’ю! Під час самостійної заміни котла може бути порушена герметичність газової системи, що призведе до витоку, а то й до вибуху. Нерідко горе-майстри помилково під’єднують водопровідну трубу до газопроводу, що призводить до потрапляння води в газову мережу, як у цьому випадку в Прилуках. Під час заміни котла чи колонки неспеціалісти, щоб здешевити вартість роботи, використовують комплектуючі та матеріали непрямого призначення або сумнівного походження, що може призвести до аварії. Неспеціалізовані організації та «фахівці» не надають документів про заміну газового обладнання та офіційне оформлення. Це розцінюється як самовільне втручання до системи газопостачання, і таке обладнання, за Правилами безпеки систем газопостачання, підлягає відключенню. Офіційне оформлення «підпільно» встановленого обладнання буде проблематичним та дорожчим, ніж встановлення його спеціалізованою організацією. Замінювати газове обладнання можна лише у сертифікованих компаніях, які мають спеціальні дозволи на виконання газонебезпечних робіт.

Інша біда, кажуть газовики – це втручання в газові системи. Найчастіше люди роблять це з двох причин – або це крадіжка газу, або самовільне відновлення газопостачання після того, як воно було відключене через порушення правил безпеки чи технічні несправності. Протягом 2022 року працівниками АТ «Чернігівгаз» було виявлено 5 випадків несанкціонованого підключення, серед них як прокладання несанкціонованих газопроводів прихованим шляхом, під землею, в обхід лічильника, так і самовільна врізка перед лічильником, прихована в стіні будинку. Всього ж було складено понад 2 тисячі актів про порушення, по 135 з них нараховано необлікований об'єм природного газу на загальну суму 9,1 млн грн. Але, крім збитків, всі ці випадки – це ще й пряма загроза безпеці та життю як самих власників, так і тих людей, які перебувають поряд.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь