Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

Пенсійний Фонд України інформує

Дата: 06.04.2023 08:49
Кількість переглядів: 88

Фото без опису

Безпека праці в ході весняно-польових робіт під час воєнного стану

 

Аналіз виробничого травматизму показує, що сільське господарство та галузі переробки сільськогосподарської продукції залишаються найбільш травмонебезпечними для нашого регіону. Фактори, що призводять до виробничого травматизму – це, насамперед, невиконання вимог інструкцій з охорони праці та посадових інструкцій, порушення трудової та виробничої дисципліни.

Весняно–польові роботи – напружений етап річного циклу агропромислового виробництва. Зокрема, навесні сільськогосподарськими підприємствами виконується біля 35% річного обсягу польових тракторних і, майже, така ж частка транспортних робіт. Пожвавлюються також інші роботи в агропромисловому виробництві. Зростає кількість зайнятих на ручних роботах працівників, у першу чергу, на технологічному обслуговуванні та забезпеченні роботи посівних та інших машинно – тракторних агрегатів.

Все це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки та охорони праці і внаслідок неналежної організації робіт.

Травмування та загибель  працівників трапились в результаті порушення  ними вимог нормативних актів з охорони праці, ДТП, падінь та різкого погіршення стану здоров'я.

Військові дії також вплинули на безпеку працівників агропромислового комплексу та переробних галузей.                                                                      

В області вже зареєстровані не поодинокі випадки поранень та загибелі працівників внаслідок контактів з вибухонебезпечними предметами. За рекомендацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, якщо ви знайшли вибухонебезпечний предмет: 

- оглядайте підозрілий предмет тільки поверхово;

- у жодному разі не торкайтеся до нього та не підходьте близько;

- позначте палицями, одягом чи камінням місце, де знаходить вибухонебезпечний предмет;

- відійдіть від знахідки не менше, ніж на 100 метрів;

- попередьте оточуючих Вас людей;

- не користуйтеся телефоном поруч з вибухівкою;

- подзвоніть в екстрену службу — «101», «102»;

- пам’ятайте, що активувати вибух може будь-який вплив — нагрівання, удар, тиск тощо.

Основними причинами нещасних випадків при  проведені весняно–польових робіт є:

- технічна несправність тракторів і сільськогосподарських машин;

- порушення технологічного процесу;

- відсутність навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівникам господарств;

- порушення виробничої та технологічної дисципліни, а саме невиконання вимог нормативних актів з охорони праці ;

- відсутність медичних оглядів;

Проведення весняно–польових робіт, як і  виконання обсягу інших робіт вимагає від роботодавців певних матеріальних затрат та зусиль по запобіганню виробничого травматизму, збереженню життя і здоров’я працюючих.

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

рекомендує

роботодавцям, керівникам сільськогосппідприємств і фермерських господарств, інженерам з охорони праці під час весняно-польових робіт посилити профілактичну роботу із запобігання виробничому травматизму; організувати роботу згідно з "Правилами з охорони праці в сільськогосподарському виробництві"; дотримуватись нормативних актів з охорони праці, а саме:

  • навчати працівників безпечним методам роботи;

  • провести інструктажі з охорони праці та пожежної безпеки з усіма працівниками, які беруть участь у весняно-польових роботах;

  •   забезпечити працюючих спецодягом, засобами індивідуального захисту (рукавиці, окуляри, респіратори тощо), засобами пожежогасіння та поповнити медичні аптечки для надання першої долікарської допомоги;

  відвести місце для відпочинку, споживання їжі та куріння;

  до роботи на транспортних засобах допускати працівників віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки і мають посвідчення на право управління такою сільськогосподарською технікою;

  ознайомити під розписку всіх водіїв та механізаторів із безпечними маршрутами руху транспортних засобів;

  не допускати до роботи хворих, перевтомлених осіб, у нетверезому стані або тих, що не пройшли інструктаж з охорони праці та медогляд;

  для виконання технологічних процесів не допускати машини й обладнання, які мають технічні несправності;

  замінювати, регулювати та очищати робочі органи машин дозволяється тільки при непрацюючому двигуні, після того, як будуть опущені або встановлені на підставки робочі органи;

  не допускати експлуатацію машин без передбачених конструкцією огорож рухомих елементів;

  здійснювати постійний контроль за дотриманням правил безпеки під час весняно-польових робіт.

 

Безпека праці під час підготовки та експлуатації техніки

в ході весняно-польових робіт

 Аналіз виробничого травматизму під час проведення весняно-польових робіт показує, що понад 30 % усіх нещасних випадків виникають під час ремонту техніки.

      Нагадуємо, що «Правила охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва» поширюються на підприємства, установи й організації незалежно від їх підпорядкування та форми власності, на підприємців та інших юридичних і фізичних осіб, які займаються технічним обслуговуванням і ремонтом машин та обладнання сільськогосподарського виробництва.

Ремонтні роботи у стаціонарних умовах повинні проводитись у пристосованих для цього приміщеннях та виконуватись працівниками, що мають відповідну кваліфікацію. Робочі місця з ремонту та технічного обслуговування техніки повинні бути обладнані підйомними механізмами. Захаращування проходів і робочих місць вузлами та деталями машин, що ремонтуються, матеріалами і відходами забороняється.

До роботи на металообробних верстатах допускаються працівники, які пройшли спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці, а також інструктаж з охорони праці при роботі на такому обладнанні.

Технічне обслуговування і ремонт машин слід проводити тільки при непрацюючому двигуні, за винятком операцій, які потребують його роботи. Оглядові канави й естакади повинні мати направляючи для коліс машин, а також бути обладнані драбинами з двох боків для спуску до оглядової ями.

Перед зняттям двигуна та інших агрегатів і деталей, зв’язаних із системами охолодження, змащування та живлення двигуна, необхідно попередньо злити масло, охолоджувальну рідину і паливо в спеціальні резервуари, не допускаючи їх проливання.

Нагадуємо, що  виконувати будь-які роботи з машиною, вивішеною тільки на одних підйомних механізмах (домкратах, талях тощо); встановлювати машину на випадкові предмети замість спеціальних підставок; знімати і ставити ресори на машинах (причепах) усіх конструкцій і типів без надійних підставок забороняється.

Весняно-польові роботи мають свої особливості, оскільки в основному вони виконуються на значній відстані від центральної садиби і тракторної бригади. Через це понижується контроль за безпекою працюючих зі сторони адміністрації господарства. У цих умовах підвищується особиста відповідальність механізаторів за безпеку проведення робіт.

Звертаємо увагу роботодавців, керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, інженерів з охорони праці щодо посилення профілактичної роботи по запобіганню виробничому травматизму, для чого необхідно:

- організувати навчання та перевірку знань з питань охорони праці, навчити працюючих безпечним методам роботи та провести інструктажі з охорони праці з усіма працівниками, зайнятими на виробничих процесах;

- забезпечити працюючих спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечкою, питною водою та засобами пожежогасіння;

- не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд;

- не допускати до роботи осіб хворих, перевтомлених, тих, які знаходяться в нетверезому стані, або тих, що не пройшли інструктаж з охорони праці;

- не допускати експлуатації машини і обладнання, які мають технічні несправності.

Пам’ятайте, що дотримання вимог техніки безпеки та охорони праці збереже кожного від травмування.

 

 

Безпека праці при проведенні посіву в ході весняно-польових робіт

 

    При підготовці поля до посіву необхідно вибрати і вивезти каміння, засипати ями та інші перешкоди, встановити вішки в небезпечних місцях, проробити контрольні борозни, відбити поворотні смуги, визначити місця для відпочинку.

Причіп та навіску машин і обладнання на трактор необхідно виконувати удвох. Робітник, який здійснює зчіпку (навіску), не повинен стояти на шляху руху трактора до машин, а зчіпку починати тільки після сигналу тракториста. Тракторист повинен вести трактор на пониженій передачі, на малих обертах двигуна, без ривків, слідкувати за діями зчеплення і весь час тримати ногу на педалі головної муфти зчеплення. З’єднувати причіпну сергу з причіпним пристроєм машин потрібно тільки при зупиненому тракторі і виключеній передачі.

Сівалки і посадкові машини повинні мати справні сидіння, майданчик або підніжку з дошки і поручні, ширина підніжної дошки повинна бути не менше 350 мм, поручні повинні бути гладкими зашліфованими, перила за спиною сівальника - на висоті 1 метра, якщо причеплені борони котки, шлейфи і т.д., зубчаті і ланцюгові  передачі повинні мати захисні огородження, пристосування для очищення робочих органів,  двосторонню сигналізацію, надійне кріплення маркерів в транспортному положенні.

Завантаження сівалок посівним матеріалом та добривами повинне виконуватись тільки при допомозі механічної заправки.

При застосуванні гербіцидів та пестицидів для обробітку безпосередньо в полі необхідно обов’язково пересвідчитись, що в зоні роботи агрегату та на прилеглих полях не працюють люди, а в разі виконання на цих полях агротехнічних операцій, в подальшому витримати карантинні строки, які встановлені на певний вид пестицидів.

На навісних сівалках робота сівальника забороняється. Також забороняється обслуговування одним чоловіком більше однієї сівалки. Забороняється сівальнику під час руху агрегату переходити з сівалки на сівалку, сидіти на насіннєвих ящиках, працювати при знятих огорожах, очищати руками робочі органи.

Сівальник повинен бути одягнений в спецодяг, спецвзуття, мати захисні окуляри і респіратор.

Разом з тим, звертаємо особливу увагу роботодавців на заборону застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці. Також забороняється залучати неповнолітніх до нічних надурочних робіт і робіт у вихідні дні та до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

 

 Шановні страхувальники! Створюйте належні умови праці у відповідності до вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

 

    Адже дешевше запобігти нещасним випадкам на виробництві, ніж ліквідувати їх наслідки .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь