Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

Служба у справах дітей Киселівської сільської ради надає інформацію для створення патронатної сім`ї  у громаді!!!

Дата: 31.03.2023 09:49
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

Служба у справах дітей Киселівської сільської ради надає інформацію для створення патронатної сім`ї  у громаді!!!

Про те, що притулки та інтернати – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. В Україні запровадили таке новаторство, як патронатна родина. Нове воно лише для нас – цю практику давно впровадили у багатьох країнах Європи та в США. 

В Україні про це заговорили у благодійній організації Партнерство кожній дитині”. Кілька років тому вперше започаткували такий експеримент у Київській області. Нині там є вже декілька патронатних родин, які надали допомогу майже 100 дітям. Кожна третя дитина повернулася до своїх батьків, а решта були влаштовані в інші сімейні форми виховання. Зараз цей експеримент крокує по іншим області.

Патронатні сім'ї — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Соціальна послуга патронату над дитиною передбачає тимчасове прилаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя для догляду та реабілітації. Соціальні служби працюють з рідними та близькими дитини або її законними представниками для подолання

Чим відрізняється патронат від прийомної сім’ї 

– Патронатна сім’я – це родина, яка пройшла курс навчання і готова взяти на виховання  будь – яку дитину або дітей  в будь – який час за згоди всіх її членів сім´ї. Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів її родини надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй родині. Патронатний вихователь повинен бути безробітним. Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Патронатний вихователь – це людина, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду та виховання дитини, чиї батьки опинилися у скрутних життєвих обставинах. У патронатного вихователя обов´язково повинен бути помічник патронатного вихователя –це чоловік або дружина патронатного вихователя чи інший дорослий член його родини (діти). Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, у якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальне навчання, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

– Хто може стати патронатним вихователем?

  • це повнолітня особа, яка є громадянином України;
  • має досвід виховання власних дітей;
  • не позбавлялася батьківських прав;
  • не має судимості;
  • проживають на спільній площі з помічником патронатного вихователя,
  • має відповідне житло (власне, орендоване чи на правах користування), у якому є кімната для прийому дітей.

– Які діти можуть бути влаштовані під патронат?

  • новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
  • підкинуті, знайдені діти;
  • безпритульні діти;
  • діти з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні;
  • діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО;
  • інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

– Скільки дітей може бути одночасно влаштовано в сім’ю патронатного вихователя?

Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин. Дитина у такій сім’ї не повинна перебувати більше трьох місяців. Тобто, це може бути два місяці або три тижні, але не більше трьох місяців. Якщо за ці три місяці дитина не повертається у свою сім’ю, до біологічних батьків, за рішенням комісії із захисту прав дитини, цей термін може бути продовжений ще на три місяці. Тобто, крайній термін перебування дитини – шість місяців, але для цього потрібні серйозні підстави. І протягом цих півроку ведеться пошук або прийомної сім’ї, або усиновлювачів чи опікунів. Усе це залежить від життєвих обставин біологічної сім’ї такої дитини. Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині.

– Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Тобто під патронат може потрапити навіть грудне немовля, якщо його мама потрапила у скрутне життєве становище. Хочу сказати, що часом буває таке, що з батьками або з одним із батьків щось трапляється. Наприклад, раптова хвороба або загострення хронічних захворювань й інші складні життєві обставини. А у такої мами просто немає родичів, бабусь чи дідусів, на яких можна тимчасово покласти обов’язки виховання дитини. Тоді люди можуть звертатися до нас та в інші соціальні служби. Діти, старші від 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.

Грошове забезпечення на даний час — це п’ять прожиткових мінімумів доходів громадян. З 1 січня 2022 року 11 тис. 965 грн отримує патронатний вихователь за свої послуги. Також надається соціальне забезпечення на дітей. Якщо це дитина до 6 років, то це 4 тис. 200 грн. Якщо від 6 до 18 років, то це приблизно 5 тис. 236 грн. Є також система бонусів. При влаштуванні двох і більше дітей віком до одного року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ або дитини з інвалідністю, соціальна допомога збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але в сумарній кількості не більше ніж 50 відсотків.

Конкретні вимоги до патронажного вихователя, які детально прописані у відповідному Законі України.

Таких вимог до потенційних патронатних родин є чимало. Одна з них принципово відрізняється від вимог до прийомних сімей. Патронатний вихователь обов’язково повинен мати вищу освіту. Я знаю багато прикладів, коли люди не мають вищої освіти, але при цьому виступають дуже добрими та дбайливими до дітей людьми. Але закон є закон і ми маємо його дотримуватися. Крім того, беручи на себе обов’язки патронату, вихователь повинен мати відповідні житлові умови для соціально-психологічної реабілітації дитини, яку бере під свій патронат. Щодо вікових обмежень, то патронатним вихователем не може стати особа, якій менше 35 років. Для жінок вікове обмеження 35-60 років, для чоловіків – 35-65 років. Крім того, важливою умовою є те, що один із подружжя, саме той, хто буде виконувати обов’язки патронатного вихователя, як я уже казала, має бути безробітним. Тобто, людина не має ніде працювати, щоб цілком і повністю надавати послуги патронату. Також претенденти повинні мати позитивний досвід виховання дітей. Але тут варто зазначити, що мова не тільки про виховання власних дітей, а й про інших. Наприклад, робота в садочку чи у школі, громадська робота, тощо. Ну і, звичайно, все це має бути підтверджено відповідними документами.

Перелік документів для подання на кандидата у патронатні вихователі:

1. Заява.

  1. Копія паспорта.
  2. Довідка про склад сім’ї (форма №3).
  3. Копія диплома про вищу освіту.
  4. Копія трудової книжки (за наявності).
  5. Висновок про стан здоров’я (свого та осіб, які проживають разом із ним), складені за встановленою формою.
  6. Довідка від нарколога, психіатра та фтизіатра, в тому числі для осіб, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.
  7. Довідка про відсутність судимості, в тому числі у повнолітніх членів сім’ї, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.
  8. Документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.
    10. Письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом із ним, а також дітей, які досягли віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

 

Всім небайдужим, хто зацікавився, просимо звертатись за відповідними консультаціями до Службу у справах дітей Киселівської сільської ради, за адресою:

Місце реєстрації: 15530, Чернігівська область, Чернігівський район, с.Киселівка, вул. Молодіжна, буд.10.

 

Фактичне місце знаходження: 15535, Чернігівська область, Чернігівський район, с.Вознесенське, вул.Центральна, буд. 43б.

 

e-mail: kiselivka_ccd@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь