Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

1 червня - Міжнародний День захисту дітей!

Дата: 31.05.2022 13:23
Кількість переглядів: 151

1 червня - Міжнародний День захисту дітей!

 

Невипадково саме 1 червня визначено Днем захисту прав дітей. Для дітей ця дата має особливе значення - завершення навчального року, початок довгоочікуваних літніх канікул завжди сприймалося учнями як початок великого відпочинку від нескінченних класних, домашніх завдань, самостійних, контрольних робіт, творчих проектів та рефератів.

Майже 100 років тому, у далекому  1924 році ухваленням Женевської декларації про права дитини проголошено необхідність соціального захисту прав дитини. Ухвалення Організацією Об’єднаних Націй 20 листопада 1959 року  Декларації прав дитини проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню. Однак ця декларація мала лише декларативний і рекомендаційний характер, а для захисту та забезпечення прав дитини необхідні були конкретні закони і міжнародні договори. 20 листопада 1989 року Генасамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини, яка стала світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала цю Конвенцію 27 вересня 1991 року. Саме об'єднання зусиль усіх громадських, державних та суспільних інституцій, засобів масової інформації, батьків, громадян України на вирішення найбільш нагальних проблем дітей, обговорення їх становища та забезпечення дотримання державою їх прав.

Саме 1 червня 1950 року 51 країна світу вперше відзначала Міжнародний день захисту дітей, що правда був заснований раніше, а саме в листопаді 1949 року в столиці Франції – місті Париж під час засідання сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок.  

За ініціативи Міністерства України у справах сім'ї та молоді та громадських організацій, згідно  Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 з 1 червня 1998 року День захисту прав дитини святкується і в нашій країні. Це свято стало символом дитячої щирої радості та надії на майбутнє. Адже саме в дітях ми бачимо здійснення своїх мрій і сподівань, прагнемо, щоб вони росли здоровими та мали усі умови для всебічного розвитку. І наш святий обов’язок дорослих – зробити своїх дітей щасливими не тільки сьогодні, влаштувавши їм якесь свято, а завтра і завжди. Адже наші діти – то майбутнє нашої країни, яке має бути щасливим. І кожна усмішка, кожне сказане ласкаве слово – це великий внесок у щасливе дитинство маленьких українців!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь