Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

Святкування Маковія у Вознесенському клубі-бібліотеці

Дата: 06.08.2024 09:11
Кількість переглядів: 65

    1 серпня відзначається МАКОВІЙ (друга назва Медового Спаса). Спас "Медовий" або "Маковій" отримав свою назву не просто так. За старих часів люди в цю дату починали збирати мак і мед.

    Що потрібно робити на Медовий Спас. Медовий Спас або Маковій - свято, яке завжди починається з богослужіння, що проводиться в церкві. Віряни приносять мак, мед, різнотрав'я, воду, а також різні польові квіти й освячують їх. Вважається, що всі трави і квіти, яких торкнеться свята вода, стають цілющими, тож зберігати їх потрібно біля ікон. Потім з них можна заварювати настої, робити мазі і навіть просто прикладати до хворого місця.

    Що категорично не можна робити на Медовий Спас: сваритися і злитися, ображатися самим і ображати інших, лихословити, влаштовувати гучні застілля, вживати спиртне, освячувати в церкві м'ясо, алкоголь, молочні продукти, матеріальні цінності.

    Існує цікава прикмета: за старих часів наші пращури вірили, що якщо загадати бажання і з'їсти першу ложку меду цього дня, то задумане обов'язково збудеться.

    Сьогодні у Вознесенському клубі-бібліотеці відзначали свято Маковія. Завідувачка, Баран Олександра Іванівна, привітала зі святом, розповіла про традиції та обряди, частувала пирогами гостей, які завітали на святкування.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь