Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім»

Дата: 23.04.2024 09:23
Кількість переглядів: 36

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім».

Фото без опису

Чернігівський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі реалізує в регіоні вже шосту Обласну програму «Власний дім» (починаючи з 1999 року). Що це за програма та як вона впроваджується в області, розповів сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА заступник директора згаданого фонду Андрій Ільченко.

Мета цієї ініціативи – акумулювання кредитних ресурсів та видача довгострокових пільгових кредитів жителям сіл, селищ і малих міст.

Програма фінансується з бюджетів усіх рівнів: державного, обласного, районних, а також громад.

Фото без опису

«За майже 25 років дії Програми кредити видавались в 518 населених пунктах області. Загалом укладено більше 7 тисяч кредитних договорів на суму понад 162 млн грн, з яких основну частину профінансував державний бюджет (37,5%), а також обласний (35,3%). Останніми роками активно долучились до співфінансування і територіальні громади області», – зазначив Андрій Ільченко.

Також він додав, що завдяки цим ресурсам позичальники ввели в експлуатацію 813 житлових будинків, придбали 357 будинків та квартир, спорудили майже 781 км інженерних мереж (газові, водогони тощо), а також інженерно облаштували понад 5,5 тисячі домогосподарств. Крім того, в межах Програми для розвитку особистих підсобних господарств придбано 343 трактори, 426 одиниць сільськогосподарського обладнання, 149 голів домашньої худоби.

Особлива увага приділяється кредитуванню багатодітних сімей, учасників бойових дій, ВПО, а також капітальному ремонту застарілого житла та підвищенню рівня його енергоефективності.

Фото без опису

«У зв’язку з військовою агресією росії ми долучились до допомоги внутрішньо переміщеним особам. Цій категорії громадян вже надано близько 10 кредитів. Зокрема, звертаються переселенці з Новгород-Сіверської та Семенівської громад», – розповів спікер.

До речі,  Семенівська ТГ  була однією з найактивніших громад-учасниць Програми до початку повномасштабного вторгнення. Наразі ж кількість охочих отримати кредит у всіх прикордонних районах значно зменшилась.

За словами Андрія Ільченка, на поточний рік заплановано фінансування близько 60 кредитів на суму майже 12 мільйонів гривень. На сьогодні вже укладено 7 кредитних договорів.

Максимальний розмір кредиту не може перевищувати  400 тис. грн. При цьому термін повернення може становити до 20 років (для молодих сімей – до 30-ти). Відсотки нараховуються на залишок по кредиту, рівень інфляції при погашенні не враховується.

«Наша відсоткова ставка є пільговою, вона становить 3% річних для всіх громадян. Ті ж родини, які виховують троє і більше неповнолітніх дітей, звільняються від сплати відсотків за користування кредитом. Першочергове право на його отримання мають багатодітні сім’ї, сім’ї військовослужбовців, учасників бойових дій», – сказав спікер.

Наразі в області кредитування здійснюється за кількома напрямами.

Фото без опису

Варто зазначити, що кредити за Програмою «Власний дім» не можуть отримати жителі великих міст (приміром, Чернігів, Ніжин, Прилуки) та ті громадяни, які живуть у сільській місцевості, але працюють у таких містах. Важливою умовою отримання кредиту є платоспроможність.

Про перелік документів, необхідних для отримання кредиту, можна дізнатися на сайті Чернігівського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» – https://chfond.at.ua/ або за номером
(067)-460-79-75. Також з відповідною інформацією можна ознайомитися безпосередньо в громадах.

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім»

За матеріалами Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь