Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

Дата: 23.09.2021 08:36
Кількість переглядів: 1083

Фото без опису

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

Стати другом, моральним авторитетом і особистим психологом – усе це поєднується в людині, яка хоче стати наставником для дитини-сироти

В Україні спостерігається стрімке збільшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Проте кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні, незалежно від того, може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання чи ні. Щодо дітей, які за певних життєвих обставин залишилися без батьківського піклування, то обов’язок забезпечення їхнього розвитку та виховання бере на себе держава.

Кожна 30-та дитина шкільного віку навчається в інтернаті, а кожен 3-й вихованець інтернату – це дитина з інвалідністю. Ніякі подарунки, матеріальна підтримка ніколи не замінить їм теплих емоційних стосунків з батьками і друзями. Бути прийнятим, любленим, бажаним і зрозумілим – це те, чого часто не вистачає дітям-сиротам.

Сімейним кодексом України, Законами України „Про охорону дитинства”, „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” пріоритетом влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначено саме сімейне виховання – усиновлення, патронатна сім’я, оформлення опіки (піклування), влаштування у прийомну сім’ю, до дитячого будинку сімейного типу.

Таким чином, дітям, які не мають можливості виховуватися в біологічній родині, держава законодавчо гарантує право на сімейне виховання шляхом розвитку сімейних форм їх влаштування.

Але головне – це бажання допомогти дітям, які зазнали труднощів ще на самому початку життя, не стояти осторонь чужої біди, знайти в своєму серці місце та зігріти бодай одну дитячу душу. Адже, діти – гарант самозбереження нації та її розвитку.

 

Сімейні форми

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є сімейне виховання. На даний час в Україні діють такі сімейні форми:

  • Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться в її інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя При усиновленні дитина втрачає статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.
  • Опіка та піклування – влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно у сімейних, родинних відносинах з ними, або пройшли відповідне навчання, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку і захисту їх прав та інтересів. Над дитиною, яка не досягла 14 років, встановлюється опіка, а піклування – над дитиною, у віці від 14 до 18 років. Дитина при цьому не втрачає свого статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, тобто має всі пільги, встановлені законодавством. Опікуни чи піклувальники отримують допомогу.
  • Прийомна сім’я – сім’я, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.
  • Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш, як 5 дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування.
  • Патронат – це тимчасовий догляд (від 3 до 6 місяців), виховання та реабілітація дитини у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі та порядку, які визначені Кабінетом Міністрів України.

 

Хочеться сподіватися, що мешканців Киселівської сільської ради зацікавить дана тема і знайдуться люди з великим серцем, які не можуть спокійно жити, знаючи, що в їх рідній країні є діти, що залишилися без батьківського піклування, діти, обділені любов’ю та турботою, які не мають умов для гідного розвитку та виховання.

Всім небайдужим, хто зацікавився, просимо звертатись за відповідними консультаціями у Службу у справах дітей Киселівської сільської ради, за адресою:

Місце реєстрації: 15530, Чернігівська область, Чернігівський район, с.Киселівка, вул. Молодіжна, буд.10.

 

Фактичне місце знаходження: 15535, Чернігівська область, Чернігівський район, с.Вознесенське, вул.Центральна, буд. 43б.

 

e-mail: kiselivka_ccd@ukr.net

 

Телефон: +38 (063)-642-10-01


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь