Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

Де знайти прихисток, якщо вас кривдять удома: інструкція та екстрені телефони

Дата: 07.02.2022 12:16
Кількість переглядів: 337

Фото без опису

Покажіть цю статтю жінкам, які потерпають від домашнього насильства: фізичного, психологічного чи фінансового

 

– Спочатку він бив по обличчю. Я падала. Потім добивав ногами. Було так боляче, що якоїсь миті я вже не реагувала, наче в транс провалювалася. Мала єдине бажання: скоріше померти, щоб більше не страждати, – згадує Марина (ім’я змінено). Та одного вечора він вдарив доньку. Це змінило геть усе. Жінка забрала дівчинку і втекла з хати. Далі були поліція, соц­працівники, лікарня, погрози чоловіка-кривдника і втеча з села…

 

Сьогодні жінка з трьома дітьми знімає квартиру у Чернігові. Вісім місяців її вуха не чують погроз, а тіло потроху звикає жити без больового спазму. Марина їхала від кривдника без грошей і майже без речей. Пів року жила в Чернігівському обласному центрі соціально-психологічної допомоги. Саме там кожна з жінок, що потерпає від домашнього насильства, може знайти тимчасовий притулок, допомогу та сили почати нове життя.

 

Хто може жити в Центрі

 

Центр соціально-психологічної допомоги створили 15 років тому. Сюди може звернутися будь-яка повнолітня людина, що потерпає від домашнього насильства або перебуває у складних життєвих обставинах: втратила роботу, житло, підтримку тощо.


https://desnyanka.com.ua/files/upload/80c060a4724dcd916e3ce4e7052714c4.jpg

 

– Серед інших у нас можуть жити вагітні жінки, що не мають підтримки родичів. Або сироти, що покинули школи-інтернати, але ще не визначилися з майбутнім, інші особи у скрутних обставинах, – розповіла директорка Центру Олена Тилькун.

 

Постраждалі від домашнього насильства перебувають у закладі до 90 днів. Втім, за потреби, цей термін можуть збільшити.

 

Що отримує жінка

 

Спершу з постраждалими працюють психологи. За потреби долучаються юристи, які допомагають оформити розлучення, подати на аліменти тощо. Також за кожною людиною закріплена соціальна педагогиня, яка налаштовує на позитивні зміни, допомагає з пошуком роботи, житла, навчає побутовим речам.

 

Дітей тимчасово влаштовують у школи та дитячі садки, аби вони не пропускали навчального процесу. Також тут допомагають оформлювати соціальні виплати, відновлювати документи тощо. Центр має контракт із поліклінічним відділенням, яке забезпечує медичний супровід клієнток.

 

Харчування й проживання, а також усі послуги Центру для постраждалих безкоштовні.

 

– Харчування тут добре. Дають м’ясо, рибу, яблука, цукерки, печиво. Всього вистачає, – ділиться Оля, що кілька тижнів тому втекла із сином від чоловіка-кривдника. Скоро сина влаштують у дитячий садочок, і Оля шукатиме роботу. Повертатися до чоловіка не збирається.

 

Каже, що пішла б раніше, та не знала куди: батьків немає, з братами не спілкується. Коли соціальна працівниця у селі побачила, що Оля з синцем на обличчі, запропонувала поїхати до Центру. Жінка, не вагаючись, погодилася.

 

Інтер’єр притулку: квіти та мотивуючі написи

 

Із директоркою Центру Оленою Тилькун піднімаємося на другий поверх. На кожній сходинці написані мотивуючі слова: розумію, бажаю, вчуся… На стінах – квіти. За відчуттями, наче потрапили до санаторію. В приміщенні трохи пахне їжею: на кухні жінки саме готують обід.


https://desnyanka.com.ua/files/upload/010ce31593d09eac0d1bd5b65a23d27f.jpg

 

Усі кімнати мають різний інтер’єр. У дизайні переважає мінімалізм. Є все потрібне для комфортного життя: ліжка, письмові столи, шафи, холодильники, у деяких кімнатах – ліжечка для новонароджених та пеленальні столики. На першому поверсі кожна кімната обладнана власною душовою та туалетом.

 

У закладі є ігрові. Кабінети персоналу – поруч із кімнатами жінок. Тут завжди чергує охорона та адміністратор.

https://desnyanka.com.ua/files/upload/b99b7e9594dc836d4043b8ede8c25039.jpg

https://desnyanka.com.ua/files/upload/6740d12941da10f15cc0ea4388060d19.jpg


https://desnyanka.com.ua/files/upload/c8c389e680f462970a2aa60e947b9b3d.jpg

 

Як потрапити до Центру

 

- Звернутися до центру надання соціальних послуг у вашому населеному пункті або до посадової особи органу місцевого самоврядування (голови, старости, секретаря тощо), в поліцію. Олена Тилькун переконує, що у всіх ТГ є її мобільний номер телефону, тому заклад може екстрено прийняти жінку чи родину, якщо вони того потребують.

 

- Також потерпілі можуть самостійно подзвонити до Центру за телефонами:

04622-5-83-97, 04622-5-82-74 або ж написати на фейсбук-сторінку. Послуги надають конфіденційно.

- Постраждалі мають взяти у сімейного лікаря довідку про стан здоров’я та про те, що не перебувають на обліку у психіатра. Сертифікат про вакцинацію від коронавірусу – не обов’язковий. За потреби перед виїздом жінці та дитині зроблять експрес-тест.

 

Олена Тилькун зауважує: якщо людина негайно потребує прихистку, але не має медичних довідок, то під відповідальність фахівців її можуть прийняти. Довідки ж довозять наступного дня.

 

До Центру людина приїжджає самостійно або з соцпрацівником чи працівницею.


https://desnyanka.com.ua/files/upload/9e080d2da00bb2aad762a3e9af86856e.jpg

 

Більше не мовчать: кількість звернень у поліцію зростає

 

Сьогодні проблемам домашнього насильства приділяють більше уваги, ніж 10 років тому. Законодавці посилили відповідальність кривдників. А громадські організації, соцслужби та активісти проводять кампанії з протидії цьому явищу. Ймовірно, така увага до проблеми спричинила збільшення кількості звернень. Щоправда, фахівці відзначають, що під час локдаунів зросла й кількість випадків домашнього насильства. За даними МВС, у 2021 році до поліції про домашнє насильство заявили на 56% більше громадян, ніж у 2020-му.

 

Заступник начальника головного управління Нацполіції в Чернігівській області Олександр Комлик повідомив, що у 2016 році люди 581 раз зверталися в поліцію через домашнє насильство. У доковідний 2019-й викликів було 3250, а ось у 2021-му – 11 134.

 

Схожа динаміка й серед клієнток Центру. У 2017 році там жило 11 чоловік, що постраждали від домашнього насильства, а в 2021-му – 40. Втім, це все одно дуже малий відсоток від тих, хто реально потерпає від кривдників. Хтось не знає про існування прихистку, а хтось не має сил піти від тирана.

 

Майже 38% жінок після перебування в Центрі все ж повернулися до кривдників. Втім, 28% винайняли житло, як Марина, 16% придбали власне, майже стільки ж – переїхали до родичів.
 

 

«Кривдник повертається додому за дві години після винесення заборонного припису»

 

Якщо жінка подзвонила в 102 і є загроза її життю, то поліція виносить терміновий заборонний припис кривднику. Це означає, що той має залишити місце проживання та не контактувати з постраждалою. Однак Олена Тилькун каже, що на практиці ці приписи мало дієві. Поліція їх видає, але кривдник за дві години з’являється вдома.

 

– Побоюючись фізичної сили та погроз, жінка сама впускає чоловіка в будинок. Інакше він виб’є двері чи скло і все одно проникне всередину, – каже керівниця Центру.

 

Порушення припису у більшості випадків закінчується штрафом. За словами Тилькун, у малозабезпечених родинах його часто сплачують із соціальних виплат на дитину.

 

– Із усіх випадків, з якими ми стикалися, до жодного кривдника не застосовували адмінарешт і жоден не проходив корекційної програми, бо наразі вони поки не працюють, – зауважила пані Тилькун.

 

Олександр Комлик зазначив, що в 2021 році 91% з тих, хто порушили терміновий заборонний припис, отримали штрафи. 6,7% кривдників – покарання у вигляді громадські роботи і 1,2% – адмінарешти.

 

Олена Тилькун вважає, що потрібно працювати не тільки з постраждалими, а й з кривдниками. А в ідеалі – створити ізолятори для їх тимчасового утримання.

 

P.S. У квітні 2022 року в Чернігові має запрацювати ще один притулок для жінок. Його створення спонсорує косметична компанія Avon. Організаторка – ГО «Ліга ділових та професійних жінок України». Подробиці розкажемо після відкриття.

 

Збережіть це

 

- 102 – виклик поліції.

- Мобільний додаток My Pol. Натисканням на кнопку SOS можна швидко викликати поліцію. Серед іншого там є інструкції, як діяти, якщо ви постраждали від домашнього насильства або є його свідком.

- 116 123 (з мобільного) – цілодобова національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації. На лінію ми додзвонилися. Оператор розповів, що консультує жінок з приводу їхніх запитів, розповідає, як захистити себе, надає контакти особи, яка допоможе знайти притулок у разі потреби.

- 15-47 – урядова «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства.

- 0462-651-477 – регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області.

- Мобільний застосунок White Ribbon. Він маскується під жіночий календар. Щоб перейти в режим захисту, потрібно тримати одну секунду палець на логотипі програми. Там можна фіксувати факти насильства, знайти телефони гарячих ліній та багато іншої важливої інформації. Також є розділ з контактами центрів підтримки, втім у Чернігові програма їх не знаходить.

 

Наталія НАЙДЮК, газета «Деснянка»

Фото авторки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь