Киселівська громада

Чернігівська область, Чернігівський район

Науковці, музейники, краєзнавці створили Літопис Брусилівської громади

Дата: 02.06.2021 13:18
Кількість переглядів: 1277

Науковці, музейники, краєзнавці створили Літопис Брусилівської громади

Фото без опису

    28 травня у селі Брусилів до Всеукраїнського дня краєзнавства відбулась презентація Літопису Брусилівської громади.

   Із жовтня 2020 року голова Чернігівського районного осередку Національної спілки краєзнавців України Андрій Курданов займався зведенням матеріалів до Літопису Брусилівської сільської громади. На сьогодні він складається з трьох частин (Літопис, Хроніка втрат воїнів земляків та бойові нагороди ветерані, додатки) на понад 880 аркушах.

   Протягом цього часу свою допомогу та сприяння у збиранні матеріалів про село Брусилів надали: Державний архів Чернігівської області, Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського, Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка, Чернігівський обласний тижневик “Наш край”, кандидати історичних наук Ірина Петреченко, Сергій Горобець та Олександр Бондар, науковий співробітник Національного історико-архітектурного заповідника “Чернігів стародавній” Олександр Литовченко, краєзнавець, автор книги про історію Черниша Іван Кирієнко, сільський бібліотекар Світлана Капран. Сприяла в роботі над текстом Чернігівська обласна організація ветеранів України.

    Поміж чисельних дат, подій та постатей, які увійшли до тексту Літопису від найдавніших часів до сьогодення, відзначимо найбільш цікавими:

   1. Зведено список священнослужителів Михайлівської церкви із 1718 року, знайдено в архіві кресленики 1899 року побудови нової церкви та вигляд старої, спогади про долю священика Миколи Ромашки;

  2. Матеріали про долі репресованих земляків від вчителя Киселівської школи Алли Мироненко та співробітника Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка Людмили Студьонової.

  3.Науковий співробітник Національного історико-архітектурного заповідника “Чернігів стародавній” Олександр Литовченко передає громаді цифрову копію із щоденника зйомок фільму “Вій” (серпень 1966 р.), де є запис про перебування знімальної групи у Брусилові.

    4. До тексту Літопису внесено матеріали чернігівських газет із 1896 по 2020 рр.

    5. Сергій Орішко допоміг профінансувати виготовлення цифрової копії матеріалів про село Брусилів із Генерального опису Лівобережної України 1769–1769 рр.

    Крім цього для сільської громади краєзнавці району вручили подарунки – краєзнавчі видання, виготовлені на пластику кресленики старої та нової церков 1899 року, пам’ятну дошку про першу письмову згадку про освіту в Брусилові в 1765 році.

    Під час виступів науковців та краєзнавців демонструвалися відеоролики та слайди із тексту Літопису.

   Прослухати презентацію на українському радіо: Чернігів можна за посиланням https://soundcloud.com/uachernihivradio.

               Відео інтерв'ю про Літопис Брусилова:

    https://www.youtube.com/watch?v=-0L1V11lscg&t=1105s

 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь